flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом встановлено порушення закону у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху

15 травня 2018, 15:40

07 травня 2018 року при розгляді справи за адміністративним позовом до сержанта Кролевецького ВП ГУНП в Сумській області громадянина М. про визнання дій протиправними, скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення та закриття провадження у справі було встановлено, що  громадянина К. притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 КУпАП, оскільки ним було  порушено вимоги дорожнього знаку 4.1 "Рух прямо" на пл. Миру біля прилеглої території Кролевецького районного Будинку культури.

За повідомленням виконавчого комітету Кролевецької міської ради Сумської області територія біля районного Будинку культури закрита для сквозного проїзду та регулюється знаками 3.21 та 4.1 з боку проспекту Миру та знаком 3.1 зі сторони бульвару Шевченка. На підтвердження зазначеного органом місцевого самоврядування надано Схему дислокації дорожніх знаків та організації безпеки руху на міських вулицях та дорогах в м.Кролевець.

Однак, під час розгляду справи судом було встановлено, що зазначені на «Схемі дислокації дорожніх знаків та організації безпеки руху на міських вулицях та дорогах в м.Кролевець» дорожні знаки, а саме: 4.1 «Рух прямо», 3.21 «В’їзд заборонено» та 3.1 «Рух заборонено», які регулюють територію біля Кролевецького районного Будинку культури, фактично відсутні на місцях.

Судом в порядку ст. 249 Кодексу адміністративного судочинства України постановлено 2 окремі ухвали про порушення закону. Посадовими особами Кролевецької міської ради Сумської області в порушення п.п а) п.1 ч.1 ст. 31 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні", ст. ст. 16, 19  ЗУ "Про автомобільні дороги", ст. 7 ЗУ "Про дорожній рух" не вжито заходів щодо забезпечення вищевказаних норм законодавства, не вжито заходів щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів на прилеглій до Кролевецького районного Будинку культури території, оскільки фактично вона не обладнана дорожніми знаками: 4.1 «Рух прямо», 3.21 «В’їзд заборонено» та 3.1 «Рух заборонено».

Виявлені недоліки становлять небезпеку для дорожнього руху вулично шляхової мережі, прилеглої до Кролевецького районного Будинку культури, дозволяють водіям зловживати правилами дорожнього руху, не сприяють виконанню завдань працівниками поліції по нагляду за дорожнім рухом та завдань за змістом ст. 1 КУпАП.

Крім того, в окремій ухвалі, що була направлена до Кролевецького ВП ГУНП в Сумській області, вказано, що виявлені порушення залишені поза увагою посадових осіб Кролевецького ВП, жодна особа не притягнута до адміністративної відповідальності за 1 ст.140 КУпАП.

Копії окремих ухвал було направлено на адресу Кролевецької міської ради Сумської області та Кролевецького ВП ГУНП в Сумській області  для вжиття невідкладних заходів щодо усунення причин та умов, що сприяли встановленим судом порушенням.

 

Пошук прийнятих процесуальних рішень по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень можливо здійснити за присвоєним  унікальним номером  № 579/267/18.