flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До питання керування транспортом без «прав»

10 квітня 2024, 10:47

Правове поле держави постійно змінюється та еволюціонує, реагуючи на виклики часу. Зокрема, і боротьба з водіями, що керують транспортним засобом, не маючи відповідного права або і взагалі будучи його позбавленими, стає дедалі нагальнішою.

Якщо до набрання законної сили Законом України 1231-IX, керування транспортним засобом особою, яка не отримала права на таке керування або ж була його позбавлена, каралося штрафом 510 грн — що не так уже й мало, зауважмо! — то сьогодні відповідальність зросла, і у деяких випадках у багато разів.

Звернімося до змісту закону, а саме, статті 126 КУпАП.

Як бачимо, за керування транспортним засобом особою, яка не має права керування таким транспортним засобом, або передачу керування транспортним засобом особі, яка не має права керування таким транспортним засобом, накладається штраф у розмірі 3400 грн.

А от якщо за кермом горе-водій, уже позбавлений права керування, штраф становитиме 20400 грн.

До того ж, передбачена ще більш істотна відповідальність за скоєння таких порушень повторно протягом року: так, штраф за правопорушення передбачене за ч.5 ст.126 КУпАП (повторне протягом року вчинення порушень, передбачених частинами другою - четвертою цієї статті) становить 40 800 грн.

Такий же штраф чекає особу, яка двічі протягом року кермувала транспортним засобом, будучи тимчасово обмеженою у праві керування транспортними засобами.

До того ж, слід наголосити, що у разі несплати штрафу у 15-денний термін, постанова звертається до примусового виконання і вже у цьому разі стягується подвійний розмір штрафу (за ч.5 ст.126 КУпАП - у розмірі 81 600 грн.).

Закликаємо не нехтувати цією інформацією, дотримуватися вимог закону та Правил дорожнього руху — і кермувати відповідально!

Довідково: Кролевецьким районним судом Сумської області лише за І квартал 2024 року розглянуто 15 справ за ст.126 КУпАП. У 2023 році кількість притягнутих до відповідальності за такі порушення – 62 особи.