flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З 01 листопада 2011 року набирає чинності новий Закон України «Про судовий збір»

28 жовтня 2011, 11:40

ДО ВІДОМУ ВІДВІДУВАЧІВ СУДУ ТА УЧАСНИКІВ ПРОЦЕСУ!

З 01 листопада 2011 року набирає чинності новий Закон України «Про судовий збір», що визначає правові засади справляння судового збору, платників, об’єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення збору.

Судовий збір – збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів і включається до складу судових витрат. Платниками судового збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи організації, інші юридичні особи (у т.ч. іноземні) та фізичні особи – підприємці, які звертаються до суду.

Судовий збір справляється:
а) за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством;
б) за подання до суду апеляційної і касаційної скарг на судові рішення, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами, заяви про скасування рішення третейського суду, заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду та заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України;
в)за видачу судами документів.
Судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Відповідно до п.1 ст.22 Закону України «Про Державний бюджет на 2011 рік» №2857-VI від 23.12.2010р. мінімальна заробітна плата на 01 січня 2011 року становить 941 гривня.

Додатково. З 01.11.2011р. справляння витрат на інформаційно – технічне забезпечення з розгляду цивільних справ відбуватися не буде.

 

Ставки судового збору